Yeni mezunlar için 6 adımda CV hazırlama



CV hazırlama konusunda birçok mezunun aklında net bilgiler yok. Oysa yeni mezun bir kişinin binlerce aday arasından sıyrılmasını sağlayan ilk araç etkili bir CV’ye sahip olmak. Bunun için izleyebileceğiniz 6 adım ise şöyle özetlenebilir;

 

  1. CV kaç sayfa olmalı?

CV’nizin uzunluğu kesinlikle 2 sayfayı geçmesin. Daha önceki bir yazımda da bahsettiğim gibi kendi şirketini rakiplerinden birine oldukça iyi bir rakama sattıktan sonra eğitim dünyasına adım atan bir hocam, kendi şirketine başvuran adayların CV'lerinin iki sayfası geçmesi halinde bakmaya bile vakit ayırmadan hemen çöpe attığını söylemişti.

     Yeni mezunlar için ise 1 sayfa yeterli olacaktır. 

  1. Temiz bir sayfa düzeniniz olsun

Başlıklar kalın yazılmalı ve devasa puntolardan kaçınılmalı. Başlıkları kırmızıya boyamayı düşünmeyin bile. Eğitim bilgileriniz bir yerde, iş tecrübeleriniz bir yerde toplansın. Yeni mezunlar olarak eğitim bilgilerinizi iş tecrübeleri kısmından önce yazmanız daha doğru olur. İş tecrübesi kısmına da varsa staj bilgilerinizi, work and travel tecrübeniz varsa bunu, yazın çalıştığınız yerleri yazabilirsiniz.


  1. Fotoğrafı unutmayın

Evet herkes CV’ye fotoğraf koyulması gerektiğini biliyor ama sorun tercih edilen fotoğraflarda. Şu an çalıştığım şirkete gönderilen CV’lerde bakıyoruz da saçlarını rüzgarda savuran hanımlar, sakallı ve  bir eli çenesinde albüm kapağı gibi poz veren beyler.. Böyle bir fotoğrafı olan bir CV’ye kolay kolay kimse bakmaz. Vesikalık fotoğraftan şaşmayın derim. Tamam biyometrik pasaport fotoğrafı gibi olmasın ama temiz giyimli ve tebessüm ettiğiniz bir vesikalık fotoğraf profesyonel bir görünüm sergiler.

  1. İsim, adres ve e-mail

Sayfa başına adınızı ve açık adresinizi yazın. Unutmayın nerede iş arıyorsanız adresinizi de o şehirde göstermeniz size avantaj sağlayabilir. İlgili yazı için lütfen tıklayın.

Mail adresiniz de hakkınızda fikir verir. cicikız@hotmail.com ya da hasinergen@gmail.com gibi adreslerinizi lütfen profesyonel hayatınıza entegre etmeyin. denizmutlu@gmail.com, deniz.mutlu@hotmail.com gibi adresler şık duracaktır.

  1. Referanslar

Referanslar bölümünde isim belirtmemenizi tavsiye ederim. Bunun yerine italik bir şekilde ‘Referanslar istenildiği takdirde sağlanacaktır.”cümlesini sayfanın en altına yazabilirsiniz. Yeni mezunların referansı genellikle ya aileden birisidir ya da arasının iyi olduğu bir hocasıdır. Zaten size iş teklif edecek olan şirketler sizden sözlü bir şekilde referans ister. O zaman hocanızı ya da referans göstereceğiniz kişi kimse önceden arayıp haberdar da edebilirsiniz. Aksi takdirde sizi kırmamak için ‘hıhı tabi beni referans gösterebilirsiniz’ diyen hocalarınız bunu söylediklerini unutuyorlar. Şirketler sizden habersiz CV’nizden görüp birini aradıklarında ‘hmm.. o kimdi bir saniye..’ diye birinin düşündüklerini duymaktan hiç de hoşnut olmazlar.


  1. CV adı olarak ne yazmalısınız?

kariyer.net ve yenibiris.com sizden CV’lerinize isim vermenizi istiyor. Bu konuda size doğru bilgi verebilmek için bir İK yetkilisi ile iletişime geçtim. Ondan da teyit aldıktan sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki; CV adınızın pek bir önemi yok. Diyelim ki adayımızın adı Deniz Mutlu, Türkçe CV’nin adını Deniz_Mutlu_Turkce, İngilizce Cv adını da benzer şekilde Deniz_Mutlu_İngilizce yapabilirsiniz. İK yetkilileri filtreleme yaparak adaylara ulaştığından tutup da “Aa CV adı güzel değilmiş bu adaya bakmayalım” dediklerini sanmıyorum. Zaten diyen yetkili muhtemelen takıntılıdır ve mülakata çağrılsanız bile ağzınızla kuş tutsanız yaranmanız çok zordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder