3M/Sodexo mülakat tecrübesi: Kendi elimle kaçırdığım iş



İstanbul’da iş aramaya sanırım yeni başladığım dönemdi. Beklentilerimi mümkün olduğunca düşük tutmaya çalıştığımdan ilk amacım hemen çok iyi bir maaşla iyi bir işe başlamasam da en azından ev kiramı çıkarabileceğim ve bir yandan iş aramaya devam edebileceğim bir işti. Ben başvurmuş muydum yoksa onlar mı kariyer.net’den ya da yenibiris.com’dan beni bulmuştu üstünden yıllar geçtiği için hatırlayamıyorum.

Sodexo’nun yeri benim görüştüğüm dönemde Koşuyolu’nda bir villaydı şimdi değişti mi bilmiyorum. Beni alt katta bir toplantı salonuna aldılar ve bir form doldurmamı istediler. Bu sadece Sodexo’nun yaptığı bir uygulama değil birçok şirkete iş görüşmesine gittiğinizde sizden bunu isteyeceklerdir. Peki hepimizin CV’si zaten ellerinde varken, internetten çıktı almak çok daha kolayken neden hala bize 1990’ların Türkiye’sindeymişiz gibi form doldurtuyorlar anlamış değilim. O matbu formların basıldığı kağıtlara acıyorum, yazık günah.

Güler yüzlü ve oldukça genç bir hanım geliyor kendisini tanıtıyor. Elinde benim form doldurmama rağmen çıktısı alınmış CV var! (Ne alaka değil mi şimdi madem çıktı alacaktın bana niye form doldurtuyosun?) Yurtdışı eğitimimle ilgili sorular soruyor vs. Sıra iş hakkında bilgi vermeye geliyor. Mülakata çağırılana kadar pozisyonun 3M için olduğunu bilmiyordum. 

Şu an politikaları değişmediyse işe alımlarda Sodexo -3M herhangi bir sınav yapmıyor, ‘kendini tanıt karşılıklı bir konuşalım’ tadında geçiyor mülakatlar. 

Aslında her şey olumlu giderken mülakatı yapan hanımefendi bana 3M yöneticilerinin bir şartı olduğunu söylüyor. İşe alınacak kişinin 2 3 yıl kadar terfi ya da zam gibi bir beklentisi olmamasını istiyorlar.

Şu an olsa ne yaparım önce onu söyleyeyim. Canım sıkılsa da belli etmez 3M’in teklif ettiği şartları sorarım: maaş, pozisyon, kime raporlama yapılacağı, fazla mesai yapılıp yapılmayacağı, fazla mesai ücreti ödenip ödenmeyeceği, hafta sonu çalışıp çalışılmadığı gibi vs.

Peki o zaman ne yaptım? ‘2-3 yıl terfi beklentisi olmasın’ şartını “Ha bunlar üç kuruşa birkaç yıl deli gibi çalıştıracak adam arıyolar!” diye yorumladım. Tabii yüzüm düştü, bu şarttan pek hoşlanmadığımı belli ettim, belki söylemişimdir bile hatırlayamıyorum.

Neden sonra aklıma geldi ve teklif edilen maaşı sordum. Dediğim gibi o dönem yüksek rakam beklentilerim yoktu ve maaşın 2500 civarı olacağını duyduğumda gözlerim büyüdü. Ocak 2014’te yabancı bir lojistik firmasının operasyon bölümünde işe başlayan bir arkadaşımın net maaşının 2100 olduğunu söylersem bir kaç yıl önce 2500’ün hiç de fena bir rakam olmadığı daha net anlaşılabilir. 

Tabi ben rakamı duyunca yüzüme nur mu doğdu artık ne olduysa işle tekrar ilgilenmeye başladım ama iş işten geçmişti J gerçi mülakatı yürüten hanımefendiye de böyle bir rakam duymayı beklemediğimi söyledim diye hatırlıyorum. Kendisi de görüşmenin onun açısından aslında çok olumlu başladığını ama benim motivasyonum düşünce kafasının karıştığını söyledi. 

Sonuç itibariyle tabii ki bir daha beni aramadılar J Kendi tecrübesizliğimin kurbanı olarak Koşuyolu gibi fıstık gibi bir yerde çalışma fırsatını kaybetmiştim.

Siz siz olun iş görüşmelerinde duygularınızı belli etmeyin. Görüşmenin sonuna kadar profesyonelliğinizi koruyun, hangi şirketten nasıl bir teklif geleceği ve sizin nasıl bir teklifi geri tepebileceğiniz gördüğünüz gibi hiç belli olmuyor! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder